Ez egy szlovén recept. A Vendvidékről, azaz Rábavidékről származik, ami ugyebár a magyar-osztrák-szlovén hármashatárnál van. Azért is tetszett meg a recept, mivel a közelünkben van (értsd Zala megye), mégsem hallottam róla. Talán, mert nem vagyok tősgyökeres zalai.
Egy szó, mint száz, a gondolatot tett követte. Pont volt remek házi túróm, így a hétvégén megsütöttem. A család nagy örömére. Mindenkinek nagyon ízlett. Még másnapra is maradt belőle és kóstolót is tudtam küldeni. Ez nálunk a 4 fiúval szinte csoda. Szuper ebben a receptben, hogy nagy adag lesz belőle, pedig semmiből nincs benne különösen sok. Ha nagyobb vendégséget vártok, nyugodtan kísérletezzetek vele.
Hozzávalók
Tészta
- 400 g liszt (nálam 250 g finomliszt, 150 g teljes kiőrlésű tönköly)
- 2 dl tej
- 150 g érett kovász, ha nincs 2-2,5 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 2 ek cukor
- 1 db tojás
Töltelék
- 500 g túró
- 100-150 g kristálycukor
- 1 cs réteslap /8 db-os/
- 450 g tejföl
- 2 db tojás
- 2-3 db alma
- 3 ek búzadara
- darált mák
- citromhéj, citromlé, vaníliaőrlemény
Elkészítés
A kovászt 8-12 órával korábban megetettem, hogy jó erős legyen. Ha nincs kovász, akkor az élesztőt kézmeleg cukros tejben felfuttatom. A lisztbe belekeverek 2 evőkanál cukrot, egy csipet sót, majd hozzáadom a kovászt (vagy az élesztőt), tejet és a tojást. Összedolgozom a tésztát, majd hozzáadom az olvasztott vajat, amit szépen beledagasztunk. A tésztát két cipóra osztom és letakarva duplájára kelesztem. Az almákat megpucolom és szeletekre vágom, egy kis citromlével meglocsolom. A tésztacipókat kb. 30 centis karikákká nyújtom, az almaszeletekkel körbe rakom a tészta szélét, majd 2 centit visszahajtok rá, tehát peremet készítek a karikáinknak.
A túrót 150 g tejföllel, 2 db tojással és 80-100 g cukorral, a vaníliaőrleménnyel, a citrom héjával és levével, valamint búzadarával alaposan összekeverem. A tésztáim (2db) szabadon maradt közepét megszórom 2-3 ek. darált mákkal, 1-2 kanál cukorral, aztán beleöntöm a túrós tölteléket. A túrótöltelékre rárakok 2-2 db réteslapot, a lelógó széleket gyűrötten visszahajtom, majd megkenem őket tejföllel. Ezután ismét megszórom mákkal és cukorral, majd ismét 2-2 réteslap következik ugyanúgy, mint az első rétegnél, visszahajtom, megkenem tejföllel, pici cukorral megszórom. 170-180C fokon kb.30-40 perc alatt szépen megsütöm. 15-20 perc pihentetés után szeleteljük, mint a tortát.
Jó étvágyat!
Kedves Ciró Bácsi/Csaba!
Köszönöm az alapos gibanica ismertetést, igen talán a bevezetőből nem jött le, hogy ez nem a klasszikus gibanica.
Köszönöm ezt a receptet is, amit Veled láttam a Gasztroangyalban. A saját ízlésem szerint kicsit átalakítottam.
Üdvözlettel:
Szilvi