Mediterrán bulgursaláta

Ez a saláta lehet akár egy vacsora, de egy grill parti körete is, ha szeretnénk valami újdonságot kínálni.

A bulgur tulajdonképpen búzatöret. Nevezik török rizsnek is, mivel a török és a közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga. Durumbúzából készítik. A wikipédiából idézve: „A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik.” Táplálkozás élettani előnye, hogy tartalmazza a korpa és a csíra részeket, így segít a napi rostbevitel fedezésében. Mivel előpárolják, gyorsan elkészül és nem túl macerás
köret. Ez is hozzájárul, hogy egyre népszerűbb.

A bulgur íze semleges, ennélfogva szereti a fűszereket. Autentikusan illik hozzá a
római kömény, kardamom, fahéj, de bármivel fűszerezheted kedved és ízlésed szerint.

Hozzávalók

  • 1 bögre bulgur
  • 4 dl víz (forró)
  • só ízlés szerint
  • 20 dkg uborka (1 db)
  • 1 közepes db piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes db lila hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Öntet

  • 1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 5 citromból nyert citromlé

Elkészítés

A bulgurt egy tálba öntjük, leöntjük forró vízzel, és lefedve hagyjuk 15 percig, hogy megszívja magát. Ha nem szívja be a vizet érdemes egy kicsit felforralni.

Közben az uborkát félbevágjuk, kiskanállal kikaparjuk az uborka magjait és kis kockára vágjuk.

A paprikát kicsumázzuk, és kis kockára vágjuk, a lila hagymát felkockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk.

A bulgurt egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk az összes felvágott zöldséget és a finomra metélt zöld fűszereket. Leöntjük az öntettel, és jól összekeverjük. 1-2 óráig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, majd fogyasztjuk.

Öntet elkészítése

Az olívaolajat egy tálba öntjük, a fokhagymát lereszeljük és hozzáadjuk. A citromot belefacsarjuk, sózzuk, borsozzuk, kikeverjük, és a salátára öntjük.

Kiváló köretnek grillezett húsokhoz, halakhoz esetleg egy könnyű vacsorának egy kis sajttal vagy sajt nélkül. Mindenki döntse el hogyan szereti.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.