Mediterrán bulgursaláta

Ez a saláta lehet akár egy vacsora, de egy grill parti körete is, ha szeretnénk valami újdonságot kínálni.

A bulgur tulajdonképpen búzatöret. Nevezik török rizsnek is, mivel a török és a közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga. Durumbúzából készítik. A wikipédiából idézve: „A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik.” Táplálkozás élettani előnye, hogy tartalmazza a korpa és a csíra részeket, így segít a napi rostbevitel fedezésében. Mivel előpárolják, gyorsan elkészül és nem túl macerás
köret. Ez is hozzájárul, hogy egyre népszerűbb.

A bulgur íze semleges, ennélfogva szereti a fűszereket. Autentikusan illik hozzá a
római kömény, kardamom, fahéj, de bármivel fűszerezheted kedved és ízlésed szerint.

Hozzávalók

  • 1 bögre bulgur
  • 4 dl víz (forró)
  • só ízlés szerint
  • 20 dkg uborka (1 db)
  • 1 közepes db piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes db lila hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Öntet

  • 1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 5 citromból nyert citromlé

Elkészítés

A bulgurt egy tálba öntjük, leöntjük forró vízzel, és lefedve hagyjuk 15 percig, hogy megszívja magát. Ha nem szívja be a vizet érdemes egy kicsit felforralni.

Közben az uborkát félbevágjuk, kiskanállal kikaparjuk az uborka magjait és kis kockára vágjuk.

A paprikát kicsumázzuk, és kis kockára vágjuk, a lila hagymát felkockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk.

A bulgurt egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk az összes felvágott zöldséget és a finomra metélt zöld fűszereket. Leöntjük az öntettel, és jól összekeverjük. 1-2 óráig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, majd fogyasztjuk.

Öntet elkészítése

Az olívaolajat egy tálba öntjük, a fokhagymát lereszeljük és hozzáadjuk. A citromot belefacsarjuk, sózzuk, borsozzuk, kikeverjük, és a salátára öntjük.

Kiváló köretnek grillezett húsokhoz, halakhoz esetleg egy könnyű vacsorának egy kis sajttal vagy sajt nélkül. Mindenki döntse el hogyan szereti.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük