A karácsony közeledtével személy szerint szeretek újdonságokat kipróbálni néhány éve sütöttem először spekulatius kekszet, ami azóta szerepel a mézeskalács mellet a karácsonyi repertoárban. Ez mi magyarok mesekeksznek ismerjük, de valószínűleg nem ugyanaz a receptúra. Az eredeti speklatius keksz belga, holland vagy német esetleg észak francia eredetű és egy gazdagon fűszerezett (pl.: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, ánizs) akár mandulával dúsított omlós keksz.
A Hollandiában és Belgiumban szent Miklóshoz kötődik Németországban és Franciaországban pedig az adventhez, karácsonyhoz kapcsolódik a készítése. A süteményen képekben jelenik meg szent Miklós élete vagy Jézus születése, ez adja a különlegességét is. Ma már ez a vallási eredet kevéssé jelenik meg a kekszeken. Ha mi magunk szeretnénk elkészíteni ezt a karácsonyi apró sütit lehet kapni direkt spekulátius formákat, de nem kötelező hozzá. Maga tészta is nagyon finom, ha csak sima kiszúróval készítjük el. Amennyiben kallódik egy-két sütipecsét a fiókban azzal tovább lehet díszíteni. Próbáljátok ki ti is ezt a karácsonyi finomságot.
Spekulatius keksz
Hozzávalók
Elkészítése:
A lisztet, a „cukrot” morzsold el a vajjal. Majd a fűszerrel a tojással és a kis kanál mézzel gyúrd össze, ha nem állna össze tegyél hozzá 1-2 kanál hideg vizet. Fóliába csomagolva tedd a hűtőbe 1-2 órára vagy éjszakára.
A számodra megfelelő időben kb 3 mm vékonyra kinyújtod és tetszés szerinti formákat szúrsz ki belőle, akár sütipecsételővel is díszítheted.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatod és a 180 fokos sütőben kb 10-15 percig sütőd.
Kihűlés után fémdobozban hetekig elállhat 😊.
Áldott karácsonyt kívánok mindenkinek!