Ez a gluténmentes kenyér Limarától származik, csak egy kicsi csavarral, picit alakítva rajta. Azért kerestem receptet, mert felmerült a családban, hogy IR diétába is beilleszthető kenyér legyen, de finom is, sőt gluténmentes is, meg minden is.
![Gluténmentes kenyer](https://4diet.hu/wp-content/uploads/2022/03/IMG_20220317_145429_resize.jpg)
Jöjjön a recept!
Hozzávalók (1 darab 480 g-os vekni)
- 50 g zabliszt
- 50 g hajdinaliszt
- 1 dl forrásban lévő víz
- 60 g gluténmentes lisztkeverék*
- 50 g barna rizsliszt
- 25 g kölesliszt
- 1,5 ek. útifűmaghéj
- 1 tojás vagy 1 ek lenmagtöret
- 0,5 tk. almaecet
- 1 tk. só
- 0,5 ek. méz
- 1 dkg friss élesztő
- 1 dl víz (+ 2-3 ek.)
- 1,5 ek. olaj
![Gluténmentes kenyer](https://4diet.hu/wp-content/uploads/2022/03/IMG_20220317_091221_resize.jpg)
Először a zab- és hajdinalisztet leforrázom és hagyom kihűlni. Utána az összes többi hozzávalót is beleteszem. Az eredeti recept robotgéppel készíti, én viszont egy egyszerű spatulával keverem össze a hozzávalókat. Így is működik a dolog.
Miután összeállt a tészta, megformázom kicsit vizes kézzel. Most épp vekni alakúra, de másra is lehet, ki mit szeretne. Letakarom és hagyom pihenni, kelni 30 percet vagy 1 órát. Mielőtt a sütőbe kerülne, lekenem olajjal és két vagy három vágást ejtek rajta srégen.
![Gluténmentes kenyer](https://4diet.hu/wp-content/uploads/2022/03/IMG_20220317_110504_resize.jpg)
Ezután a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem egy vizesedény kíséretében. Ha van gőzölő funkciója a sütődnek, akkor azt használd. Kb. 30-40 percig sütöm, de ez csak irányadó, mindenki a saját sütőjére optimalizálja a sütési időt. Ha már szép barna a színe, kopogó a hangja és a bevágásoknál is átsült, akkor jó. Ha nagyon barnulna, de úgy érzed, még sülhetne, akkor takard be alufóliával és süsd készre!
![Gluténmentes kenyer](https://4diet.hu/wp-content/uploads/2022/03/IMG_20220317_144659_resize.jpg)
Várd meg még kihűl, csak akkor szeleteld! Másnap és még pár nap múlva is teljesen élvezhető mélyhűtés nélkül. A család többi tagjának is ízlett, úgyhogy van remény a gluténmentes receptek sikerére.
* Itt most csak 40 g kész lisztkeverékem (Szafi szénhidrát csökkentett lisztkeverék) volt ezért 20 g cirokliszttel egészítettem ki.