Ez a gluténmentes kenyér Limarától származik, csak egy kicsi csavarral, picit alakítva rajta. Azért kerestem receptet, mert felmerült a családban, hogy IR diétába is beilleszthető kenyér legyen, de finom is, sőt gluténmentes is, meg minden is.
Jöjjön a recept!
Hozzávalók (1 darab 480 g-os vekni)
- 50 g zabliszt
- 50 g hajdinaliszt
- 1 dl forrásban lévő víz
- 60 g gluténmentes lisztkeverék*
- 50 g barna rizsliszt
- 25 g kölesliszt
- 1,5 ek. útifűmaghéj
- 1 tojás vagy 1 ek lenmagtöret
- 0,5 tk. almaecet
- 1 tk. só
- 0,5 ek. méz
- 1 dkg friss élesztő
- 1 dl víz (+ 2-3 ek.)
- 1,5 ek. olaj
Először a zab- és hajdinalisztet leforrázom és hagyom kihűlni. Utána az összes többi hozzávalót is beleteszem. Az eredeti recept robotgéppel készíti, én viszont egy egyszerű spatulával keverem össze a hozzávalókat. Így is működik a dolog.
Miután összeállt a tészta, megformázom kicsit vizes kézzel. Most épp vekni alakúra, de másra is lehet, ki mit szeretne. Letakarom és hagyom pihenni, kelni 30 percet vagy 1 órát. Mielőtt a sütőbe kerülne, lekenem olajjal és két vagy három vágást ejtek rajta srégen.
Ezután a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem egy vizesedény kíséretében. Ha van gőzölő funkciója a sütődnek, akkor azt használd. Kb. 30-40 percig sütöm, de ez csak irányadó, mindenki a saját sütőjére optimalizálja a sütési időt. Ha már szép barna a színe, kopogó a hangja és a bevágásoknál is átsült, akkor jó. Ha nagyon barnulna, de úgy érzed, még sülhetne, akkor takard be alufóliával és süsd készre!
Várd meg még kihűl, csak akkor szeleteld! Másnap és még pár nap múlva is teljesen élvezhető mélyhűtés nélkül. A család többi tagjának is ízlett, úgyhogy van remény a gluténmentes receptek sikerére.
* Itt most csak 40 g kész lisztkeverékem (Szafi szénhidrát csökkentett lisztkeverék) volt ezért 20 g cirokliszttel egészítettem ki.