Akácszörp és társai: bodza-, citromfű-, mentaszörp

Virágzik az akác és már a bodza is. A fűszernövények is új erőre kaptak. Indulhat a befőzés. Nálunk a gyerekek nagyon szeretik a bodzaszörpöt, szinte sose tudok eleget csinálni, hogy kitartson jövő évig. Idén elhatároztam, hogy a bodzán kívül elrakok még mást is. Mondjuk azt, amit a természet ad ilyenkor. Tehát jöhet az akác, a menta és a citromfű is. A nyári melegben jól fog jönni egy kis hűsítő akácszörp. A grill partikon pedig saját készítésű limonádéval kínálhatjuk a vendégeket.

Akacvirag

Az akácból sokat kell szedni, hogy jó akác aromája legyen. Szedés közben gondoskodik az akupunktúráról is. Csak vigyázva gyűjtsed! Ha egy kicsit piros a csésze levele, az szépen megszínezi az szörpöt. Ha nem ilyen az akácod, nem baj, átlátszó lesz az akácszörp. A bodzát eső előtt érdemes gyűjteni, hogy minél több virágpor legyen benne. Ez adja meg a zamatát. A citromfűnek és a mentának enyhe zöld színe lesz. Ha erősebb színt szeretnél, a leveleket le is forrázhatod.

Hajrá! Vár a természet ezer kincse, de csak azt gyűjts, amit ismersz vagy vigyél magaddal valakit, aki ismeri. Együtt úgy is jobb és még kirándulásnak is megteszi.

Hozzávalók

  • Virág vagy levél (akácból kb 3-5 l, bodzából kb 20 db virágernyő, mentából és citromfűből 1-2 csokor, csak a levél)
  • 1-2 db citrom
  • 50-75 g citromsav
  • 1-2 kg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer 
  • 3 l víz
akác bodza menta

Elkészítés

Az akácnál a virágokat leszedem a kacsról, a bodzavirágokat is nagyjából levágom a szárrészről. A mosás után a mentát és a citromfű leveleket is leszedem a szárról. A citromot karikára vágom. Egy 5 literes befőttesüveget tisztára mosok (én szeretem kiforrázni) és beleteszem a virágokat vagy a leveleket, a citromkarikákat, a citromsavat és a vizet. Lezárom, majd pár napig állni hagyom, hogy kiázzanak az ízanyagok. A cukrot később teszem bele, nehogy elkezdjen erjedni.

akácszörp bodzaszörp citromfű szörp mentaszörp

Ha már jól kiázott, leszűröm és kifacsarom a levét is. Egy nagy, legalább 6 literes lábasba feltesszük a levet és a cukrot is, majd elkezdjük forralni. Ne lobogjon, csak szépen gyöngyözzön. Így hagyjuk kb. 15-20 percig. Eddigre előkészítem a szörpös üvegeket, azaz csírátlanítom őket. Két módszert szoktam alkalmazni. Az egyik, hogy ecetes forró vízzel kiöblítem a tisztára mosott üvegeket. A másik pedig, hogy a tiszta üvegeket berakom a sütőbe és 100-110 fokon tartom legalább 20 percig. A kupakokat leforrázom ecetes vízzel.

szörp mentával citromfűvel

Az üvegeket megtöltöm a szörppel és száraz dunsztba teszem. Vagyis kibélelek egy ládát pléddel és egy régi terítővel, beleteszem a forró üvegeket és jól bebugyolálom. 1-2 nap múlva kihűlnek és mehetnek a kamrapolcra, felcímkézve.

Ha nincs lehetőséged dunsztolni, egy kis borkősavval (1-2g/l) tartósíthatod vagy frissen megiszod.

Természetesen az akácszörp, a bodzaszörp vagy az összes többi csak az italok színesítésére szolgál. A legfontosabb a vízfogyasztás, ez legyen az elsődleges szomjoltó. 

Jó kísérletezést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük