A pajzsmirigy működése

Az előző részben (Hormonrendszer, hormonegyensúly) az agyalapi mirigyről volt szó, mint nagyfőnökről. Vegyük sorra az általa irányított belső elválasztású, vagyis hormontermelő szerveket, elsőként a pajzsmirigyet.

Hogyan épül fel a pajzsmirigy működése?

A pajzsmirigy két lebenyből álló mirigyszerv, amit egy vékony híd köt össze.  A gége és a légcső határán helyezkedik el a nyakon, közvetlenül a pajzsporc (ádámcsutka) alatt. Ennyi elég is az anatómiából. Még lehetne írni, hogy milyen típusú sejtekből épül fel és azok hogyan rendeződnek el. Ez ugyancsak érdekes, bár szerintem a hormonhatás izgalmasabb téma. Akkor térjünk is a „hatóanyagra”.

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy hatóanyagai – Tiroid hormonok (T4, T3)

tiroxin
tiroxin

A tiroid hormonoknak nevezzük a pajzsmirigy által előállított hormonokat. Ez közül egyik a tiroxin vagy röviden T4 (tetrajód-tironin), a másik a T3 (trijód-tiranin).

A tiroid hormonoknak nevezzük a pajzsmirigy által előállított hormonokat. Ez közül egyik a tiroxin vagy röviden T4 (tetrajód-tironin), a másik a T3 (trijód-tiranin). A T4 hormon előanyaga a T3-nak, ami a biológiailag aktív forma, vagyis a T3 tudja kifejteni az erősebb pajzsmirigy hormonhatást. A pajzsmirigy normál esetben a tiroxinból (T4) termel jelentősen többet, ami egy szállító fehérjéhez kötődik és a célsejtnél alakul át aktív formává (T3). Az aktív formává alakulást egy enzim segíti azáltal, hogy leválaszt belőle egy jódot.

T4 + enzim -> T3

T3 és T4 hormonok hatása a szervezetre

Az egész szervezetre hatnak azáltal, hogy 

  • növelik az oxigén felvételét 
  • növelik a szívverés sebességét
  • segítik a szervezet érzékenységét a katekolaminokkal (adrenalin, noradrenalin) szemben, ami az előző két pontból is látszik
  • növelik a mitokondriumok aktivitását, ez egy sejtszervecske, ami a sejt energiatermeléséért felelős
  • növelik az anyagcsere sebességét, következésképpen nő az étvágy, a táplálékok felszívódása és a bélmozgások
  • fokozzák a glükóz felszívódását, de a szőlőcukor képződést és lebontást is megnövelik
  • a zsírsavak lebontására is serkentőleg hatnak
  • a magzat és a gyermekek fejlődésében is kulcsszerepük van a növekedési hormonnal együtt. Szükségesek az agy normális fejlődéséhez.
  • felnőttkorban befolyásolják a nemi működéseket (libidót, menstruációs ciklust), az agyműködést és az alvást is.

Egy kis kitérő – follikuláris és parafollikuláris sejtek

Szövettanilag a pajzsmirigyben két sejttípust különböztettük meg, amik hormonokat termelnek. A follikuláris sejtek termelik a tiroid hormonokat (T4, T3). A másik sejttípus a parafollikuláris, ők a kalcitonint termelik.

Kalcitonin
Kalcitonin

 A kálcitonin hormon szabályozza a kálciumháztartást, vagyis segíti a kálcium beépülését a csontokba. Ez utóbbi sejtekre nincs hatása a hipófízisnek (agyalapi mirigy), mert a véren keresztül érzékeli a változásokat, és annak függvényében működik.

follikuláris sejtek -> tiroid hormonok (T4, T3)

parafollikuláris sejtek -> kalcitonin hormon

Természetesen, ami felborulhat, az fel is borul, így a pajzsmirigynek is lehetnek betegségei. Mik lehetnek azok? Alul- illetve túlműködés. Ezek tünetei természetesen a pajzsmirigy hormonok hatásával kapcsolatosak, melyeket a következő cikkben részletezek.

Jó olvasást!

A pajzsmirigy működése” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszakövetések: A pajzsmirigy betegségei - 4diet - Gellén-Kiss Szilvi dietetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük