Hormonrendszer, hormonegyensúly

Néhány gondolat, miért kezdtem bele ebbe a nehéz és bonyolult hormonrendszer témába. Ugyanis a hormonok szabályozzák testünk működését. Ha végiggondoljuk, hogy szervezetünk működéséhez az energiát táplálékkal visszük be és nyilván az csak jó minőségű alapanyagokkal tud kiválóan teljesíteni, mindjárt világosabbá válik a kép. Az egészséges táplálkozás hozzásegít minket, hogy megfelelő tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat vigyük be a szervezetbe, ami előfeltétele a jól működő enzimeknek és hormonoknak, ezáltal testünk egészséges működésének.

A hormonok és az endokrin rendszer

Ha meghalljuk azt a szót, hogy hormonok vagy hormon rendszer, mindenki sok mindenre gondol. Úgy tapasztalom, ezeket máig egy kicsi misztikum veszi körbe. Bonyolultságánál fogva talán nem is csoda, hogy anatómia és élettani ismereteknél sem ezzel kezdünk. Ha így lenne, azt hiszem, mindenki menekülne az iskolából😊. Na jó, ez egy kis költői túlzás. Szóval vágjunk is a közepébe!

Még is mik azok a hormonok, hol termelődnek, mire hatnak?

A hormonok biológiailag aktív hírvivő anyagok, amiket a belső elválasztású mirigyek termelnek és közvetlenül a keringésbe, azaz a vérbe ürítenek, hogy a célszervre serkentőleg vagy gátlólag hasson. A hormonok egy kis része egy nagy rendszernek, mégpedig a belső elválasztású mirigyek rendszerének, amit hivatalosan endokrin rendszernek hívunk.  Az endokrin rendszer szoros összeköttetésben van az idegrendszerrel, együtt alkotják a neuroendokrin rendszert.

Hipotalamusz – a főnök

Az endokrin rendszert a hipotalamusz, a legmagasabb szinten szabályzó belső elválasztású mirigy, vagyis a “főnök” szabályozza az agyalapi mirigyen (hipofízisen) keresztül. 

A hipotalamusz termeli az antidiuretikus hormont, ami a vesékben a víz visszaszívást fokozza, valamint az oxitocint, melynek

család kötödés
 • a méhizomzatra összehúzó hatása van, 
 • szoptatás során elősegíti a tej kiürülését, de 
 • a férfi reprodukciós szervek normális működésében is fontos szerepe van. 
 • Ezenkívül szabályozza a hipofízis működését. 
 • Közreműködik a testhőmérséklet, a testfolyadékok normál szinten tartásában, és 
 • az érzelmi (szexuális) élet kialakításában.

Agyalapi mirigy hormonjai

Az agyalapi mirigyet, azaz a hipofízist a hipotalamusszal egy kis nyél köti össze. Az agyalapi mirigy  szabályozza a klasszikus értelemben vett belső elválasztású mirigyeket és a növekedést a következő hormonok segítségével:

hipofízis
 • mellékvesekéreg működését serkentő hormon (ACTH: adrenokortikotrop hormon) 
 • pajzsmirigy működését serkentő hormon (TSH: thyreoidea stimuláló hormon) 
 • nemi mirigyek működését serkentő hormonok (LH: luteinizáló hormon, FSH: folliculus stimuláló hormon) 
 • tejelválasztást serkentő hormon (LTH: laktotrop hormon vagy prolaktin) 
 • növekedést serkentő hormon (STH: szomatotrop hormon)

ACTH – Mellékvesekéreg működését serkentő hormon

Az ACTH hat a mellékvese kéregre. A mellékvesekéreg egyik fontos hormonja a kortizol, ami a stressztűrésben játszik fontos szerepet. Másik hormonja az aldoszteron a só- vízháztartást szabályozza, és termel még férfi nemi hormonokat is.

TSH – Pajzsmirigy működését serkentő hormon

Egyensúly

A TSH serkenti a pajzsmirigyhormon termelését. A pajzsmirigyhormon, a tiroxin pedig a szervezet aktivitását szabályozza:

 • növeli az anyagcserét
 • emeli az oxigén és energiafelhasználást (a zsír és a szénhidrátok lebontását gyorsítja)
 • növeli a fehérjeszintézist
 • hatása van az idegrendszer működésére.

Nemi mirigyek szabályzását végző hormonok

A nemi mirigyek szabályzását végző hormonok, azaz az FSH: folliculus stimuláló hormon és az LH: luteinizáló hormon nőknél a petefészekre, férfiaknál a herékre hatnak. Végső soron a női ciklus szabályozását végzik azáltal, hogy ösztrogén és a progeszteron termelését serkentik. Mik is ezek a hormonok? 

Ösztrogén – női nemi hormon

Vénusz nőiesség

Az ösztrogén az egyik fontos női nemi hormon. Ő felelős a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért, tehát az emlők növekedésért, a nőies szemérem szőrzetért, a medence szélesebbé válásáért, és a menstruációs ciklus kialakulásában is pubertáskortól kezdve.

Progeszteron – terhességi hormon

Terhesség

A progeszteron a ciklus második hetétől termelődik nagyobb mennyiségben és előkészíti a méhnyálkahártyát a megtermékenyült petesejt befogadására. Gátolja a méhösszehúzódásokat, ezért „terhesség hormonnak” is hívják. Az ösztrogén termelését az FSH befolyásolja, a progeszteront az LH.

Férfiaknál az FSH serkentőleg hat a spermiumok érésére. A LH a tesztoszteron termelését aktiválja.

Tesztoszteron – férfi nemi hormon

Férfias

A tesztoszteron a férfi nemi hormon. Az ő hatására alakulnak ki a külső férfias jegyek pl.: az arcszőrzet, erősebb csont- és izomképződés, mély hang. Hatása van a spermiumok érésére, javítja a koncentrálóképességet.

Prolaktin – tejelválasztást serkentő hormon

A prolaktin elsődleges funkciója, hogy segítsen a tejtermelésben, ezért a terhesség után jelentősen megnő a vérben a szintje, hogy az anya tudja táplálni az újszülött csecsemőt. Mivel mindkét nemben megtalálható, ezért más funkciókat is ellát, amit most is kutatnak. Szabályozza a viselkedést, az immunrendszert, a reproduktív rendszereket. Segíti az központi idegsejtek mielinburkának  kifejlődését. Ez az idegsejtek axonját körülvevő védőburok, ami szigeteli az idegsejtek közötti elektromos jeleket, így elősegítve a gyors és gördülékeny információszállítást.

STH növekedési hormon

Növekedés

Az egész szervezetre hat, segíti a növekedést, fejlődést. Egész életen át termelődik, de pubertás után csökken a mennyisége. A sejtek megnagyobbodnak és számuk is megsokszorozódik, felnőttkorban segítik a fehérjeszintézist és az új sejtek keletkezését.

Ez egy kis összefoglaló, remélem mindenkinek érthető volt, mivel ez egy bonyolult és nagy terület, a témát még folytatom.

Hormonrendszer, hormonegyensúly” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Visszakövetések: A pajzsmirigy működése - 4diet - Gellén-Kiss Szilvi dietetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük