Néhány gondolat az újévi fogadalmakról

Elkezdődött az új év és vele az újévi fogadalmak ideje is!

A karácsonyi túlevések miatti lelkiismeret furdalás általában arra sarkall minket, hogy megfogadjuk, holnaptól vagy legalább január 2-tól egészségesebben fogunk étkezni és többet mozgunk. Bár a karácsonynak sem kellene a túlzásokról, a mértéktelen evésről és ivásról szólnia, de erre majd visszatérünk novemberben. Szóval új év, új kezdet, új életforma és életmód. De mégis, hogyan kezdjünk bele?

Néhány alapgondolat az újrakezdésről, életmód változtatásról:

Fontos az étkezéssel kapcsolatos alapismeretek felfrissítése. Mi az, ami jót tesz a szervezetünknek. Már néhány gondolatot korábban leírtam az egészséges táplálkozásról… katt ide.

A motiváció megőrzése az egyik legfontosabb lépés a fogadalmak megtartásában. Ehhez gondoljuk át az előző évünket, mi sikerült jól, mi kevésbé jól, min szeretnénk alakítani. Nézzünk mélyen magunkba és őszintén gondoljuk végig, miért szeretnénk változtatni. Ha megtaláltuk a mozgatórugókat, már könnyebb lesz megtartani elhatározásunkat. Ezt célszerű leírni, vagy valamilyen technikával ábrázolni (pl. rajz, fotó, montázs) és látható helyre tenni, hogy ne felejtsük el.

Pozitívan fogalmazzuk meg céljainkat! Például:

  • „nem eszem többet fehér lisztet” helyett „több teljes kiőrlésű lisztet fogyasztok”
  • „soha nem eszem csokit” helyett „több gyümölcsöt eszem”.

Ne azt mondjuk, hogy soha, hanem csak ennyit: most nem, ma nem eszem pl. csokit. Olyan sok dologra tudjuk azt mondani majd holnap, próbáljuk ki a nasikra is.

Ne legyünk telhetetlenek, fokozatosan alakítsuk ki új életünket, lépésről lépésre haladjunk. Ha eddig nem ettünk teljes kiőrlésű kenyeret, először csak egy étkezésbe építsük be. Ha nem használtunk még teljes értékű lisztet, kezdetben csak a lisztünk negyedét cseréljük ki, hogy hozzá szokjunk az ízéhez, állagához, majd növeljük az arányát. Időnként jutalmazzuk meg magunkat valamivel (na nem egy pultnyi édességre gondoltam 😊) pl. egy élménnyel.

Végül az is lényeges, ha véletlenül megbotlunk az úton, ne kudarcként fogjuk fel, engedjük meg magunknak a hibázás lehetőségét és kezdjük újra. Hosszú az a folyamat mire egy új szokás rutinná válik és közben sajnos véthetünk a fogadalmunk ellen, de ez ne tántorítson el minket.

 

Mindenkinek sikeres újrakezdést és boldog új évet kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük