Milyen az egészséges uzsonna?

iskola kezdés

Itt az ősz, elkezdődött az iskola. Azontúl, hogy segítünk beszerezni az iskolai felszerelést, a kisebbeknél még esetleg be is csomagoljuk a könyveket, füzeteket és a ceruzák is kihegyezve sorakoznak a tolltartóban, jön az örök reggeli kérdés az év kb. 10 hónapjában: 

Mi legyen az uzsonna?

Egy jól összeállított uzsonnának ezeknek a kritériumoknak kell megfelelnie:

Legyen

  • Tápláló
  • Egészséges
  • Gyorsan elkészíthető
  • Könnyen eltartható
  • Tetszetős, menő
  • Szeresse a gyerkőc

és természetesen a folyadékpótlásról se feledkezünk el!

Mit vigyen a gyerek az iskolába?

Rutinos szülők csípőből a szendvicset mondják, ami szuper, hiszen mindent bele lehet tenni egy „csomagba”. Tehát szénhidrátot, fehérjét, zsírokat és a rostokat is egy kis alapanyag válogatással. Ez egy idő után azért unalmassá válhat, és nem is mindig a gyerekeknek lesz uncsi. Akár a készítő is „besokallhat”. Ezt sokféleképpen fel lehet dobni, például a margarint kicserélhetjük magvajra, zöldségkrémekre.

Szendvics

Akár a zöldségekkel is variálhatunk: saláta, csírák, avokádó. A szendvicsalapba is tehetünk egy kis csavart, többféle teljes kiőrlésű zsemlével, kiflivel is próbálkozhatunk, de szó szerint is érthetjük a csavart, akár tortillába (szintén teljes értékű) is tekerhetjük szendvicsfeltéteket.

Dobozoljunk egészséges uzsonnát!

Uzsonna dobozba

Ott vannak az uzsonnás dobozok, vagy ahogy a japánok hívják bento dobozok, amiket telepakolhatunk egészséges hozzávalókkal – és mindenkit erre biztatok. Ezeknek a dobozoknak több rekeszük van ezért a különböző alapanyagok nem áztatják el egymást és változatosan tudunk belepakolni, nem csak egyfélét.

Tegyünk bele zöldségeket és mártogatóst!

zöldség hasábok

Az egyik rekeszbe tehetünk hasábra vágott sárgarépát, uborkát, paprikát, zellerszárat, esetleg avokádót, a másik tartó részbe pedig valamilyen mártogatóst, pl: humuszt, bab- vagy lencsekrémet, esetleg sajtkrémet. Fontos, hogy  a gyerekek megszeressék a zöldségeket, és ezek az egészséges uzsonna részévé váljanak.

Adjunk nekik gyümölcsöt is!

Gyümölcsök

Az egészséges uzsonna elengedhetetlen eleme a gyümölcs. Elsősorban idényjellegűt csomagoljunk a gyerkőcnek, pl. szőlő, körte, füge, narancs, mandarin, kivi, cseresznye, barackok, szilva, bogyós gyümölcsök. Vegyük figyelembe a szezonalitást, ezzel téve változatossá a kínálatot! Van egy gyümölcs, ami egész évben rendelkezésünkre áll ezen az égövön, ez pedig az alma.

Őt se felejtsük el, hisz finom és szinte megunhatatlan, lehet zöld, pirosan mosolygó, lédús, édes, savanykás, zamatos.

Most kezdek belejönni a brainstorming-ba. Készíthetünk sós és édes muffinokat sok egészséges alapanyagból pl.: teljes kiőrlésű lisztből, zabpehelyből, banánból, gyümölcsökből, zöldségekből. Alkalomadtán süthetünk különböző csigákat is akár édes, gyümölcsös töltelékkel vagy sós, zöldséges (paradicsomos, tonhalas, olajbogyós, gombás, sárgarépás) rakománnyal. A gyerekek odavannak ezekért az ínycsiklandó spirálokért. Ha már nekiállunk, nagy adagot készítsünk belőle, aminek egy részét fagyasszuk le, és egy következő alkalommal süssük csak ki, ezzel meggyorsítva munkánkat.  

Sütőtökös muffin

Most egy kicsit csapongó voltam, mert erről a témáról nagyon sokat lehet és kell is még beszélni. Hiszen gyermekeink és unokáink egészsége a mi kezünkben, illetve konyhánkban van. Hát tegyünk róla, hogy mihamarabb megtanulják az egészséges táplálkozás alapjait!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük