Karácsonyi készülődés 2020

Mikulás figura csokiból

Októberben megjelennek az első Mikulások a boltok polcain. Régebben bosszankodtam, hogy már ilyen korán ki kell tenni, hiszen még két hónap van karácsonyig. Most már inkább figyelmeztetést látok benne: 

Indul a karácsonyi készülődés! Szedd össze magad, mert jön az „ünnepek ünnepe”!

Minden évben elhatározom, hogy időben elkezdek készülődni a karácsonyra. Idén tényleg megtettem az első lépéseket. Gondolatban már elkezdtem tervezni, a napokban pedig papírra is vetem. Mostanában sokszor írok listát, hogy szét ne essek. Pont ma kerestem karácsonyi tervezőket a neten. Gyorsan ki is nyomtattam egyet.

Karácsonyi tervező

Már a Mikulás csomagokhoz is megvettem pár dolgot. Főleg azért, mert volt egy év, mikor mindig halogattam, hogy úgyis korán van még. Aztán persze kapkodhattam, mert végül minden elfogyott a boltokból, amit szerettem volna.

Ez a karácsony más lesz, mint a többi… 

ami jó is lehet, meg esetleg rossz is. Most át lehet gondolni mi az, ami igazán fontos, mi hiányzik. Lehet, hogy amit eddig csak nyűgnek éreztünk, most fog a legjobban hiányozni. Itt egy lehetőség, hogy összegezzünk és amin lehet, változtassunk. 

Karácsony és online világ

Új szokások kialakítására nyílik lehetőség. Most mindenki tanulja a digitális, online világot. Ez sok lehetőséget nyújt a kapcsolattartásra, de új dolgok felfedezésére is. A menü összeállításánál és a díszítésnél fontos, hogy legyen néhány hagyományos és néhány új elem is. A hagyományos összeköt a múlttal, az új pedig hozzáteszi saját ötletünket, amiből persze lehet később hagyomány.

Mi kerüljön a Mikulás csomagba és az Adventi naptárba?

Mikulás csomag

Kezdjük a Mikulás csomaggal! A sok csokit (főleg tejcsokit, kakaós bevonómasszát), édességet cseréld le gyümölcsökre! 

  • mandarinra, narancsra
  • esetleg egy különlegesebb déli gyümölcsre, amit nem veszel meg minden nap. Mégis csak ünnepibb az ananász vagy a mangó.
Karácsony mandarin
  • mogyoróra, olajos magvakra
Magvak és aszalt gyümölcsök
  • aszalt gyümölcsökre. Vigyázz, mert itt is lehet olyat kapni, amit pluszban cukroznak! Különösen a vörös áfonyát nézd meg! Bio boltokban vagy az áruházak bio részlegén keresgélj! Én személy szerint a cukrász kellékesnél találtam cukrozatlant. 🙂
  • Azért egy kis csoki belefér, ha a csomag nagy része egészséges finomság. Javaslom a 70%-os szárazanyag tartalmú étcsokit, mert az még hasznos anyagokat (antioxidánsokat) is tartalmaz. 

A csokik címkéjét nézd meg, mielőtt megveszed! Sajnos nem minden étcsoki 70%-os, a tejcsokikról már nem is beszélve. Ha mégis tejcsokira fanyalodnátok, az is legalább 40%-os legyen. 

Csokoládé

Most egy kis pufogás jön, ugyanis megnéztem a lila tehenes csoki dark verziójának a kakaó tartalmát és mit látok: 40%. Akkor a másik mégis mennyi? Hát csak 30%, pedig elvileg “minőségi” csokoládé, de sajnos a többi nagy cég sem jobb.

Vásárolj a dietetikusoddal!

Tovább nehezíti a helyzetet, ha valamilyen táplálkozási problémával küzdő családtagunkat vagy barátunkat akarjuk megajándékozni. Az ő Mikulás csomagjára még fokozottabban kell figyelni az összeállításnál. 

Ilyenkor  úgy érezheted, elveszel a kérdések útvesztőjében, keress meg bátran! Vedd igénybe Diétás kosár szolgáltatásomat, és megmutatom Neked, mire figyelj igazán bevásárláskor.

Adventi naptár

Jöjjön az adventi naptár! Itt sem kötelező a boltit megvenni:

Adventi naptár
  • készíthetünk saját kezűleg is papírzacskóból, ügyesebbje textilből, de zsákos verziót boltban is lehet kapni. A Google és a Pinterest tele van ötletekkel, csak lenne időm megcsinálni 🙂 
  • bátran használjuk a Mikulás csomagos ötleteket, tehát édesség helyett gyümölcs, aszalvány vagy olajos magvak.
  • tehetünk apró ajándékokat is a tasakokba pl. nyomda, ceruza, radír, hajcsat, kis autó, stb.
  • gyerekeknek egy szép karácsonyi történet kinyomtatása és esti elolvasása.
  • a legötletesebb az élmény kupon. Engedjük el a fantáziánkat és gondoljuk végig, mitől jó ez a várakozással teli időszak: a közös élményektől. Ez lehet egy séta, egy mozidélután (akár otthon), közös korcsolyázás, plusz egy meseolvasás, diafilm nézés, egy bögre forró csoki szürcsölése takaróba burkolva, közös sütikészítés vagy éppen a madarak megfigyelése az etetőnél.
Forró csoki

HYGGE

A dánok hygge-je (ejtsd: hüge) jó kifejezés erre az időszakra. Egy egész könyv született erről (Meik Wiking: HYGGE), tehát ez egy összetett fogalom. Ha kíváncsi vagy, mindenképp érdemes elolvasnod! Nekem a karácsony a meghittséget, menedéket jelenti. Kiszakadunk pár napra a világból és szeretteinkkel közösen védve vagyunk. Ahhoz, hogy ezt igazán érezzük, meg kell érte dolgozni. 

Hygge és kandaló

Kezdődjön a karácsonyi készülődés! Jöhet egy kis karácsonyi para, de csak mértékkel!

A tavalyi blogban is találsz néhány ötletet, hogyan újítsd meg a karácsonyi menüt.

Kellemes karácsonyi készülődést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük