ÉTrend a lelke mindennek

Ez egy kicsit személyesebb cikk lesz a rend és az étrend kapcsolatáról.

Szóval megint elkezdődött egy újabb tanév, így ismét át kellett rendezni az életünket és életterünket is. A nyarat felváltotta az ősz, és ezzel a ruhatárat is át kell alakítani, ami egy nagycsaládnál nem is olyan egyszerű feladat.

Újra a szekrény előtt állok és próbálom kitalálni, hogy fognak elférni a polcokon négy fiúnk ruhái. Eddig minden évben megoldottam, most is meg fogom, csak kicsit ügyesebben szeretném, mint ezelőtt. Így segítségül hívtam KonMarit. Persze nem személyesen, csak a könyvein keresztül 😊.

Marie Kondo: Rend a lelke mindennek
Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

Aki nem ismeri, ő egy japán hölgy, aki világhírű háztartási tanácsadó, főleg rendezésben és rendszerezésben ad szuper ötleteket. A témában már megjelent két könyve magyarul is (Marie Kondo: Rend a lelke mindennek; Tiszta öröm). Az témába vágó részeket én már el is olvastam.

Úgyhogy, először elképzelem, hogy fog kinézni a szekrény, és könyörtelenül ki fogok szortírozni jó néhány ruhát. Beszerzek pár rendszerező dobozt, mert sajnos nincs elég fiók a szekrényekben. A KonMari módszer a legjobban a fiókokban használható. Ha sikerül vállalható állapotba hozni a szekrényt, beszúrok egy képet is.

ÉTrend

Tovább gondolva a módszert, akár étrendünkre is alkalmazhatjuk, hiszen Marie Kondo ezt mondja a ruhákkal kapcsolatban: „vizsgáld meg, mennyire okoznak örömet neked”. Ezt a kérdést feltehetjük élelmiszerekkel és ételekkel kapcsolatban is. Bár ez esetben én inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy mennyire okoz örömet a szervezetemnek és az egészségemnek?

Tehát nem az a kérdés, mennyire vágyom arra a zsíros, ízfokozóval telenyomott chipsre, snackre vagy feleslegesen sok cukrot tartalmazó sütire, kekszre, péksüteményre és üdítőre, amit hívhatnánk akár „festett víznek” is. Így már talán nem is olyan vonzó.

Mire van szüksége a sejtjeimnek?

A kérdés az, mire van szüksége a sejtjeimnek, szerveimnek, hogy örömmel tudjanak dolgozni és szolgáljanak egészségben sok-sok éven keresztül. Ha ilyen szempontból vizsgáljuk meg étrendünket, sok dolgot ki kellene szortírozni belőle.

Remélem nem riasztottam el senkit, de talán a legközelebbi vásárlásnál jobban átgondoljuk, mit teszünk be a kosárba. Ha nem is minden alkalommal, de 10-ből legalább 8-szor igen.

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Ebből adódik a kérdés, hogy mire figyeljük vásárlásnál. A kosárba tegyünk sok zöldséget és kísérletezzünk velük. Készítsünk belőlük ragukat, de ne csak egy fajta zöldségből, hanem variáljuk őket, pl. a paradicsommártásba tegyünk padlizsánt, cukkinit, gombát, zellert vagy zellerszárat. Ez csak egy verzió, de ha a zöldségek számát nézzük és segítségül hívjuk a kombinatorikát, több száz opció lehetne. Ezzel csak a hasamra csaptam, nem számoltam ki.

A zöldségből készült levesek száma is a végtelen felé tendál. A salátákról még nem is beszéltem.

A másik nagy csoport, aminek a kosárba kellene kerülnie a gyümölcsök. A lehetőségek tárháza itt is szinte kimeríthetetlen: magában, feldarabolva, gyümölcssalátának, leveseknek, smoothie-nak, krémekbe, sütikbe.

Szintén fontos szempont, hogy minél kisebb feldolgozottsági állapotban vegyük meg az élelmiszereket. Kerüljük a kényelmi termékeket, mert sok sót és ízfokozót tartalmaznak.

Van még néhány kategória, amit meg lehet vizsgálni, és még a mostaniakat sem merítettük ki, de ezeket majd egy következő cikkben fejtem ki bővebben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük