5+1 egészséges tipp a karácsonyi étkezéshez

Karácsony

Elkezdődött az advent és várjuk a karácsonyt, az év egyik legszebb és egyben legstresszesebb időszakát. Gondolom más is úgy van vele november végén, december elején, hogy szépen apránként mindent megcsinál előre, és karácsonykor már csak pihenni kell. Ez az álomkép szokott nálam szertefoszlani december 24-én, de minden évben dolgozok rajta és egyre jobb lesz.

Tervezés

A tervezés elengedhetetlen, hogy ne forduljon káoszba az ünnep. Szerintem nem is a tervezés a legnehezebb feladat, hanem hogy tartsuk magunkat hozzá. Ezért célszerű leírni, mit szeretnénk csinálni és kipipálni, ha megvan. A lelki kiegyensúlyozottság a testet, és ezáltal a táplálkozást is befolyásolja. Ha rosszabb lelkiállapotban vagyunk, hajlamosabbak leszünk a kényelmi ételeket és energiában dúsabb fogásokat választani az ünnepi asztalról, vagy akár a boltok polcairól.

Karácsonyi tervező

Elengedés

Sokan szeretnének tökéletes karácsonyt varázsolni a családnak, ezért túlvállalják magukat (köztük én is). Fontos tisztában lenned azzal, hogy mennyi minden fér bele az idődbe. Csak ezek után tervezz vagy változtasd meg a terveidet, ha szükséges. Végül is nem fog összedőlni a világ, ha csak kétféle desszert van és nem tíz. Sőt így még egészségesebb is, persze azért ez függ a süti fajtájától. Tehát engedjük el a filmekből ismert tökéletes karácsony illúzióját és élvezzük az együtt töltött időt úgy, ahogy szeretnénk. 

És akkor most jöjjön az 5+1 egészséges tipp a karácsonyi étkezéshez!

karácsonyi menü

  1. Zöldségek minden mennyiségben

Felezd el a tányérodat (gondolatban?), az egyik felét pakold meg mindenféle isteni zöldséggel pl.: párolt zöldséggel, tepsiben sült zöldségekkel, salátákkal!  A másik felére jöhet a husi és valamilyen magas szénhidráttartalmú köret pl.: rizs, bulgur, tészta vagy krumpli stb.

2.  80/20 szabály 

Étkezésed 80%-a legyen egészséges étel, a fennmaradó 20% pedig lehet a desszert vagy nasi.

3. Egyél lassan!

Alaposan rágd meg a falatokat! így ki tudod élvezni az ételek ízét és hagysz időt arra, hogy a gyomorból a jel eljusson az agyba → most már tele vagyok. Ennek a jelnek kb. 20 perc kell. Tehát ha habzsolsz, ezalatt az idő alatt több kalóriát viszel be, mint amennyire szükséged van.

Karácsonyi ebéd

4. Válaszd az egészségeset! 

Vendégségben válaszd az egészségesebb fogásokat! Ha te vagy a vendéglátó, tálalj egészséges ételeket! Legyél Te a jó példa!

Víz

5. Légy hidratált! 

Igyál elég vizet, legalább 1,5 l-t naponta! Éhségérzet esetén igyál egy pohár vizet és várj 15-20 percet, hogy még mindig éhesnek érzed-e magad! Sokszor igazából nem is éhesek vagyunk, hanem szomjasak, de sajnos éhséget érzünk akkor is, ha csak egy pohár vízre lenne szükségünk. Kérdezzük meg magunktól, hogy most igazán éhesek vagyunk-e vagy csak szomjasak, főleg akkor, ha előtte nemrég ettünk. A víz segíti az anyagcserénket is felgyorsítani.

+1. Mozogj az ünnepek alatt is!

Még ha kisebb intenzitással is. Egy jó kis séta még beleférhet pl. vendégségbe gyalog menni, vagy csak sétálni egyet a kivilágított utcákon vagy az erdőben.

Téli séta

Mindenkinek örömteli készülődést kívánok!


OLVASD A BLOGOM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük