Ugye mindenki emlékszik erre a népdalra, amit még óvodában tanultunk? A bab és a lencse megvan, de mi az a csicseriborsó? Hát kérem egy hüvelyes növényünk, ami a pillangósvirágúak családjába tartozik. Általában száraz vagy konzerv formájában találkozunk vele a boltokban.
Mit készíthetünk csicseriborsóból? Sok mindent, pl.: hummuszt. A hummusz arab szó és csicseriborsót jelent. A közel-keleti konyha egyik legnépszerűbb étele nálunk is.
Mártogathatunk bele nyers és sült zöldségeket, szendvicsekbe is nyugodtan beletehetjük. A hummuszt nevezhetjük egy egészséges party ételnek. Próbáljátok ki és a legközelebbi bulin kínáljatok meg vele másokat is! Hajrá!
A csicseriborsót öblítsük le hideg vízben, majd tegyük bele az aprítógépbe. Ekkor jöhet hozzá a tahini, a zúzott fokhagyma, a só, a római kömény, a citromlé, az olívaolaj és 7 evőkanálnyi a csicseriborsó levéből. (Ha az aprítógépünk olyan típusú, akkor folyamatosan is önthetjük hozzá az olívaolajat.) Ha szép krémes állagú lett, öntsük ki egy tányérra, majd locsoljunk rá még egy kis olívaolajat és ízlés szerint hintsük meg egy kis pirospaprikával illetve aprított korianderrel vagy petrezselyemmel. Díszíthetjük néhány szem egész csicseriborsóval is.
Ha nem kapsz tahinit saját magad is elkészítheted. Mégpedig így:
Egy száraz serpenyőbe szórjuk a szezámmagot és közepes lángon, rázogatva addig pirítjuk, amíg világos zsemleszínt nem kap. Az így lepirított szezámmagot bedobjuk egy aprítógépbe, hozzáadunk egy kis olívaolajat és teljesen homogén állagú krémet készítünk belőle. Ha nem lenne elég krémes, 1-2 ek vizet is adhatunk hozzá. Ízesíthetjük fokhagymával is, bár a natúr változatot szerintem több dologhoz használhatjuk, például sült zöldségekhez, de akár édességekhez is.
Zárható üvegben a hűtőben egy-két hétig eláll.
Jó étvágyat!