Európa legkövérebb nemzete a magyar – 5 + 1 tipp a fogyás alapelveiről

Ha valaki meghallja, hogy 

fogyókúra 

általában inkább világgá szalad, mint hogy tovább beszéljen róla.Valahol érthető is.

Fogyás

 Mindenkinek a könyökén jön ki, hogy fogyni kellene és inkább a szőnyeg alá akarja söpörni ezt a témát. De igenis ki kell rángatnunk ezt a csontvázat a szekrényből, és beszélnünk kell a fogyás alapelveiről, mert az adatok ijesztőek!

 https://data.oecd.org/healthrisk/overweight-or-obese-population.htm

Elhízási ranglista

Európa legkövérebb nemzete vagyunk

Megkaptuk az Európa Legkövérebb Nemzete címet, ami lesújtó és letaglózó. Világviszonylatban szintén elszomorító a helyzetünk, hiszen az “előkelő” 4. helyezést érdemeltük ki! Mindössze az Amerikai Egyesült Államok (USA), Mexikó és Új-Zéland előz meg minket. Ráadásul ezek a 2019-es, tehát 3 éves adatok. Vajon mennyit pakolt még ránk a járványhelyzet? Már erre is van számadat, a férfiaknál 3 kg, a nőknél 1 kg a súlytöbblet átlagosan. Legelkeserítőbb, hogy tendenciáról beszélhetünk, hiszen 15 év alatt folyamatosan nő a túlsúlyosok és az elhízottak száma. Gondoltad volna, hogy a férfiak körében még magasabb az elhízottak aránya, mint a nők esetében? Ez alapján a férfiaknál enyhén szólva nem trendi a fogyás alapelveit szóba hozni.

A megoldás pofon egyszerű és mégsem az!

A megoldás pofon egyszerű, hiszen “csupán” annyi a feladatod, hogy csökkentsd a súlyod. A hogyan okozza a nehézséget. Főleg kezdetben nehezebb az egészségeset választanod, ez mindenképp a keskenyebb út. Másik oldalról viszont az emberi szervezet összetett rendszerek együttese. Ha az egyik rendszerben zavar keletkezik, az kihat egy másik rendszerre és így gyűrűzik testedben tovább a probléma, aminek a vége valamilyen egészségkárosodás, azaz betegség. Nyilván ezt Te is el akarod kerülni.

5+1 segítő iránytű a fogyás alapelveihez

Azért van néhány segítő iránytű, mankó, ismérv, nevezzük őket a fogyás alapelveinek, vagy ahogy tetszik:

1. Kalóriamennyiség

A kalóriamennyiség fontos irányadó, de nem áll mindenek felett.

2. A minőség megelőzi a mennyiséget

Itt nem kizárólag az alapanyag minőségére gondolok, ha nem a tápanyagok összetételére is. Azaz ügyelned kell a fehérjék, szénhidrátok és a zsírok megfelelő arányára, valamint a vitaminok és ásványi anyagokkal való megfelelő ellátottságra.

3. Rostok
Zabpehely, mint rost forrás

A rostok szerepét külön ki kell hangsúlyozni. Ha túlnyomórészt az élelmiszeripar által gyártott „táplálékot”, vagyis a feldolgozott élelmiszereket fogyasztod, akkor igen nagy a valószínűsége, hogy rostszegényen étkezel.

4. Csökkentsd a hozzáadott cukrok mennyiségét!
cukor

Egy másik kritikus pont a hozzáadott cukrok mennyisége. Most nem csak a teába, kávéba tett cukorra, hanem a megvásárolt és elfogyasztott kész-, illetve félkész termékek cukortartalmára kell gondolnod. Ilyenek például a szószok, levesporok, poralapok, felvágottak, pékáruk, konzervek és nem utolsó sorban az üdítők.

5. Száműzd a mesterséges ízfokozókat!

A mesterséges ízfokozók használata erősen megkérdőjelezhető, hiszen ezek segítségével a silányabb minőségű alapanyagot is el tudják adni Neked. Sőt, így csapva be tudatodat még többet fogsz enni belőle, hiszen „finom”.

Természetesen ez pusztán pár példa. Még ezeregy szempont befolyásolja táplálkozásunkat. Nem minden vonatkozik mindenkire, de tedd a szívedre a kezed és mondd, hogy eddig soha nem hibáztál. Még a szakemberekkel is előfordul, hogy nem a nagykönyvben megírtak szerint esznek egy-egy nap. Persze minden tiszteletem a kivételeké.

+1 Használd a  80-20-as szabályt!

Használd a  80-20-as szabályt, azaz 80%-ban betartod a szabályokat és 20%-ban lazítasz rajtuk. Szerintem ez egy élhető módszer és ha sokan betartanánk, jóval kevesebb lenne a túlsúlyosok száma a világon és Magyarországon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük