„Fenntartható táplálkozás” – egy konferencia margójára

Szeptember utolsó szombatjára programom volt. Egy konferencia, a MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) XXl. szakmai konferenciája a „Fenntartható táplálkozás”-ról. Kíváncsisággal telve készültem az egész napra, mert már első hallásra érdekes, mit keres a „szemét” az asztalon, vagyis a dietetika és a környezetvédelem mit kezd egymással. 

Az evéssel szemetet (is) termelünk

Csak elsőre tűnik úgy, hogy nagyon messze van a két terület egymástól. Azzal, hogy eszünk, egyben szemetet is termelünk, hirtelen több oldalról is egyszerre. Hogyan?  Például nem voltál elég előrelátó és nincs nálad semmi, de megéheztél.

Bemész a boltba és veszel egy szendvicset meg valami innivalót. Ha csak a csomagolást nézed, máris két szemeted van. Az előállítás során keletkező környezetkárosító hatásokkal még nem is számoltam, mint pl. a szállításnak is van környezetterhelése. A megtermelésnek is van szennyező hatása, illetve még a feldolgozás során is rengeteg hulladék keletkezik.

Riasztó adatok

Nem akarok a nagy ökoharcos színében feltűnni, de elgondolkodtatóak, illetve riasztóak az adatok. Évente 2,1 milliárd tonna kommunális hulladékot termel a világ. A legtöbbet természetesen a fejlett nyugati világ dobja ki. Egy amerikai háromszor annyi hulladékot termel, mint egy kínai és hétszer többet, mint egy etiópiai. A hulladéknak csupán 16 %-át hasznosítjuk újra.

Ezután a kis kitérő után térjünk vissza a táplálkozáshoz, illetve az élelmiszer pazarlás tényéhez. Egy 2016 felmérés alapján évente 68 kg/fő élelmiszerhulladék keletkezik Magyarországon. Ennek közel fele, 49%-a elkerülhető lenne. 

Mégis miért baj ez?

Egy ember átlagosan 92kg élelmiszert dob ki évente! Te is tehetsz ellene a fenntartható táplálkozás jegyében!
forrás: maradeknelkul.hu

Először is nézzük a pénztárcánkat! Felesleges pénzpazarlás. Végül is a kukába dobtuk ki a pénzünket. Szerintem ez elég riasztó. Ezt akár félre is tehettük volna, vagy vásárolhattunk volna valami mást is. Egy másik fontos tény, hogy ezzel hozzájárulunk a klímaváltozáshoz, a talajszennyezéshez valamint a vízhiányhoz.

A Nébih – nek van egy tematikus weboldala. Akit érdekel az élelmiszer pazarlás elleni téma, érdemes ellátogatni ide: https://maradeknelkul.hu/

Mi lehet a megoldás?

Írj bevásárló listát!

Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van! Állj ellen a reklámkampányoknak pl.: 2 fizet 3 vihet!

Főzz az otthon lévő alapanyagokból!

Ilyenkor engedd szabadon a fantáziád, így egyedi receptek születhetnek! Az otthoni élelmiszerek közül mindig/legtöbbször a közeli lejáratú élelmiszereket fogyasszátok el először!

Fagyaszd le a maradékot!

Egy fáradt nap végén még jól jöhet az előzőleg elkészített finomság. Érdemes feldátumozni a dobozokat, mert később nem fogsz emlékezni, hogy mikor készült az étel. A lefagyasztott készételek kb. 2-3 hónapig állnak el biztonságosan.

Oszd meg az ételt!

Ha nem szereted a fagyasztást vagy nincsen fagyasztó kapacitásod, meg is oszthatod az ételt pl.: munkatársakkal, szomszédokkal. Ez akár egy kis közösség építését is elkezdheti, ami boldogságunk miatt is fontos lehet (Mike Wiking után szabadon).

Komposztálj!

A szemetes etetése helyett inkább komposztáld amit csak lehet, pl. kávézacc, teafű, apróra tört tojáshéj, gyümölcs és zöldség maradék.

Valószínű még fogsz hasonló írásokkal találkozni itt, mivel ez a téma eddig is érdekelt, de most egy újabb adag motivációt kaptam. Így felturbózva folytatom tovább, amit elkezdtem. Remélem tetszett a cikk és még visszalátogatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük