Mi az a Mézédes átfolyás? – Avagy mit kell tudni a cukorbetegségről 1. rész

Gondolkodtatok már azon, hogy mit jelent a diabetes mellitus? A címben szereplő meglepő szófordulat a válasz erre a kérdésre: diabetes mellitus = mézédes átfolyás = cukorbetegség.

 Mostanában a média sokat foglalkozik a diabétesszel, mivel egyre aggasztóbb statisztikai adatok látnak napvilágot a cukorbetegséggel kapcsolatban. 2015-ben 415 millió cukorbeteg volt a világon, ami 2040-re 642 millióra emelkedhet a becslések szerint. Ma Magyarországon kb. 1 millió diabéteszes beteg él. Közel 10 év alatt duplázódott meg ez a szám. Ebből is látszik, hogy sokakat érint ez a probléma. 

Mit nevezünk cukorbetegségnek:

„A diabetes mellitus (cukorbetegség, cukorbaj) olyan anyagcsere-betegség, amelynek központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de a kórfolyamat következményesen érinti a zsír- és a fehérje-anyagcserét is. A cukorbetegség alapvető oka az inzulin viszonylagos vagy teljes hiánya, ill. az inzulinhatás elmaradása. Bizonyos körülmények között mindkét eltérés együttesen fordulhat elő.”

Diabetologia Hungarica 2017/1

Mégis mit jelent ez? Azt, hogy hiába van a vérben cukor a sejtek nem jutnak hozzá, mert hiányzik az a hormon, ami segíti a cukor bejutását a sejtekbe, ezért a sejtek éheznek, bár a cukor rendelkezésre állna. Ennek következtében alakulnak ki a különböző tünetek:

  • Sűrű vizelés, valamint a nagy mennyiségű folyadék fogyasztás
  • Fáradság, teljesítménycsökkenés
  • Farkasétvágy
  • Más okkal nem magyarázható fogyás
  • Éjszakai vádligörcs, látászavar
  • Bőrszárazság, viszketés
  • Nehezen gyógyuló sebek, elhúzódó betegségek

Diagnózist a laboreredményekkel tudják felállítani.

Normál körülmények között az éhomi vércukorszint (az utolsó energiafelvételt, étkezést követően minimum 10 óra múlva mért) ≤6,0 mmol/l és az OGTT (orális glükóztolerancia-teszt, vércukor terhelés szép magyar nevén) 2 órás értéke <7,8 mmol/l.

Klasszikus tünetek figyelhetők meg, és az éhomi  vércukor eléri vagy meghaladja a 7,0 mmol/l értéket, vagy étkezés után bármely időpontban mért (random) vércukorszint eléri, vagy meghaladja a 11,1 mmol/l értéket.

Ha klasszikus tünetek hiányában az éhomi vércukorszint értéke két különböző alkalommal mérve eléri, vagy meghaladja a 7,0 mmol/l értéket; a vércukor terhelés (OGTT) kapcsán az éhomi vércukor eléri vagy meghaladja a 7,0 mmol/l értéket és/vagy a 120 perces érték eléri vagy meghaladja a 11,1 mmol/l értéket (a kóros terhelési eredmény egy másik időpontban végzett méréssel megerősítendő).

A cukorbetegség egy átfogó kifejezés, ami több típust foglal magában. Alapvetően azonos élettani folyamatok zajlanak le, csak más gyorsasággal és más kiváltó tényezőkkel.

Típusai

1-es típusú cukorbetegség: inzulin szükséges az életben maradáshoz, mivel a hasnyálmirigy inzulintermelő β-sejtjei elpusztultak, ennek hátterében autoimmunbetegség áll, általában gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A tünetek gyorsan alakulnak ki. A diabéteszes esetek kb. 10 %-át teszi ki.

2-es típusú cukorbetegség: a tünetek csak lassan alakulnak ki, és valamelyik szövődmény kapcsán diagnosztizálják a diabéteszt. Ebben az esetben még egy darabig van saját inzulin termelés. Általában 40 felett jelentkezik a betegség, bár ma már egyre fiatalabb korban diagnosztizálják ezt a típust is. Civilizációs betegségnek tartják, mert kialakulásában jelentős szerepe van a mai mozgásszegény életmódnak és a sok feldolgozott élelmiszer fogyasztásnak, főleg a magas finomított szénhidrát tartalmú élelmiszereknek. Az esetek 85-90%-a ebbe a kategóriába tartozik.

Terhességi diabétesz: általában a terhesség harmadik trimeszterében (harmadában) manifesztálódik, és a terhesség végével általában eltűnik. Oka még nem ismert, de valószínűsítik, hogy a méhlepény által termelt hormonok hatására létrejövő anyagcsere változás.

Miután így csoportosítottuk a betegséget, nézzük meg milyen szövődményei vannak, de azt már csak a következő részben.

Folyt. köv. (Cukorbetegség szövődményei)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük