Az előző részben a cukorbetegség szövődményeit jártuk körbe, most nézzük meg a terápiáját, abból is az étrendit, vagyis a diétát.
Sokan a cukorbetegség diétáját elintézik annyival, hogy “úgyis kapok gyógyszert vagy inzulint”, azzal majd egyensúlyban lehet tartani a betegséget. Pedig sokat tud segíteni a diéta a jó életminőség fenntartásában. Kezdjük is az alapoknál.
Van egyszerű és összetett. Az egyszerű szénhidrátok a cukrok. A cukrokat is tovább lehet csoportosítani monoszacharidokra és diszacharidokra.
Ez a kettő a legfontosabb, ezeken kívül van még pár monoszacharid pl.: galaktóz, xilóz, ribóz, de ezek táplálkozásunkban kevés szerepet játszanak.
Az emberi táplálkozás szempontjából fontos szénhidrátok:
Ez volt egy kis tudomány konyhanyelven , és most nézzük meg mit jelent ez a gyakorlatban.
A cukorbetegeknek azért kell a szénhidrátokra odafigyelni, mert nekik a szénhidrát anyagcseréjük rossz állapotban van. A szervezetük nem tud alkalmazkodni egy extra adag cukor bevitelére. Így ezt kívülről kell kontrollálni, ezért fontos meghatározni, hogy mennyi szénhidrátot ehet meg, aki cukorbeteg. Ezt az orvos állapítja meg, de szakmai protokoll 160-180 g/nap szénhidrátot mennyiséget javasol.
Tartsatok velem a következő részben is, ahol megvizsgáljuk milyen alapanyagokban és élelmiszerekben van szénhidrát.