Mézédes átfolyás 2. – avagy a cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség nemzetközi jelképe a kék kör

Az előző részben arról beszéltünk, hogy melyek a tünetek és milyen csoportjai vannak a diabétesznek. Most nézzük meg mit okozhat a magas vércukorszint a különböző szervekkel, vagyis vegyük sorra a cukorbetegség szövődményeit.

Perifériás verőérbetegség, érelmeszesedés 

A közepes és nagy átmérőjű verőerek károsodása (makroangiopátia). A kórkép és a tünetek azonosak a nem cukorbetegség talaján kialakuló érelmeszesedéssel (ateroszklerózis). A gond az, hogy a cukorbetegeknél sajnos már fiatalabb korban kialakulhat, és az érintett terület is nagyobb lehet. Leggyakrabban a szív koszorúerei (szívizom-infarktust), az agyi erek (stroke) és a végtagok (fekélyek) artériái érintettek az érelmeszesedésben. A cukorbetegek halálozásában a nagyér-szövődményeknek döntő szerepük van.

Kiserek megbetegedése

A kis verőerek és a kapillárisok elvátlozásai (mikroangiopátia), ami az érbelhártya megvastagodását jelenti

Diabéteszes vesekárosodás

A vese kis ereit károsítja (diabéteszes nefropátia), amelyek a vizelet szűrését végzik. Első tünete, hogy a vizelettel több fehérje ürül. 30 mg/nap fehérjevizelés (albuminuria) még normálisnak tekinthető. Amennyiben az fehérjevizelés 30–300 mg/nap közé emelkedik, mikroalbuminuriáról beszélünk, ami a vesekárosodás egy korai jelének tekinthető. Makroalbuminuria (300 mg/nap albuminürítés felett) már vesekárosodásra utalhat, amit a szérum kreatininszint ellenőrzésével lehet kimutatni. A vesekárosodás rendszerint magas vérnyomással társul, amit kezelni kell. Végstádiumban szükséges lehet a művesekezelés.

Cukorbetegséghez társuló látáskárosodás

A szem, ezen belül a recehártya megbetegedése (diabéteszes retinopátia). Európában a szerzett vakságok 30%-a diabétesz következtében történik. Enyhébb formája a nem-proliferatív retinopátia, amelynél a szemfenéken érttágulatok (mikroaneurizmák), vérzések lépnek fel. A súlyosabb forma, a proliferatív retinopátia során a szemfenéken új erek képződnek,de sajnos az új erek sérülékenyebbek és könnyebben megrepedhetnek, és a retina előtt a látást elhomályosító nagy vérömlenyek keletkezhetnek.

Cukorbetegséghez társuló idegkárosodás

Az idegek diabétesz során kialakuló bántalma (diabéteszes neuropátia). Oka nem teljesen ismert, feltehetően az idegeket ellátó kiserek cukor általi károsodása okozza. Leggyakoribb formája az ún. szenzoros neuropátia, amely az érzőidegek megbetegedése, és a kezek, lábak kesztyű, illetve zokniszerűen fellépő fájdalmával, zsibbadásával jár. A beteg fájdalomérzékelése csökken, ami miatt a sérüléseket nem, vagy csak későn veszi észre.

Érzéketlen lábak

A Diabéteszes láb szindróma a cukorbetegség „komplex szövődménye”. Az érzőidegek károsodása miatt csökken a fájdalomérzés, aminek következtében akár napokon, heteken át észrevétlenül maradhatnak a különféle eredetű sérülések. A mozgató idegek károsodása a láb izmainak sorvadását okozza. Ennek következtében a lábfej deformálódhat, ami a sérülések fellépését tovább segíti (a cipő könnyebben feltöri). A folyamatot a vegetatív idegek károsodása erősíti. Ezzel párhuzamosan a neuropátiás bőr kiszárad, sérülékennyé válik, a sarkak berepedezhetnek. A talp egyes pontjaira jutó nyomás megemelkedik, és a túlnyomás – amit a beteg érzéskiesés miatt többnyire nem érez – szövetelhalást okoz. Fekély képződhet, és ennek elfertőződése egy vagy több lábujj elhalásához vezethet, ami az ujjak vagy a láb amputációját tehetik szükségessé. Ezért fontos a láb ápolása, rendszeres ellenőrzése és a diabéteszes láb kialakulásának megelőzése.

Na most, hogy mindenki jól megijedt, be is fejezem és legközelebb folytatjuk a étrenddel, mert ezzel még nincs vége…

Folyt. köv. (Cukorbetegség diétája)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük