Táplálékallergia? Ha nem, akkor mégis mi?

Sokszor van, hogy nem érzed jól magad, mert odabent valami nincs rendben? Fáj a hasad, gyomrod, a széklettel sincs minden rendben?

Természetesen első lépésként el kell menni az orvoshoz (házi orvos, gasztroenterológus), hogy kiderüljön nincs-e valamilyen szervi betegség. Ha ez tisztázódott, de a panaszok még mindig megnehezítik az életet, és az allergia teszt is negatív lett, akkor mégis mi lehet?

Remélhetőleg, olyan orvoshoz kerültél, aki gondol az ételintoleranciára is.

 

Először is tisztázzunk le néhány alapfogalmat!

Táplálékallergia:
specifikus, mindig kiváltható, kedvezőtlen tüneteket okozó, kóros immunreakció. A táplálék vagy egy összetevője antigénként viselkedik, így azonnali erős immunválaszt vált ki (bőrtünetek, légzőrendszeri tünetek, emésztőrendszeri tünetek) és nem függ a bevitt mennyiségtől. Az immunrendszer betegsége (IgE mediált reakció).

Táplálékintolerancia: 
hasonló tüneteket okoz, mint az allergia, de sokkal lassabban, az étel elfogyasztása után több órával, akár napokkal később alakulnak ki a panaszok. Így sokkal nehezebb összefüggést találni a kiváltó anyaggal. Elmondható, hogy itt az emésztőrendszer érzékenysége miatt egyes tápanyagokat nem tud lebontani, ezek gyulladást váltanak ki és erre az immunrendszer ellenanyag képződéssel reagál (IgG mediált reakció).

Táplálékaverzió:
a táplálékot pszichés okokból utasítja el a páciens.

Mi okozhat allergiát vagy intoleranciát?

A válasz rá egy szó: BÁRMI. A leghétköznapibb alapanyagoktól a különböző adalékanyagokig terjed a skála.

A legjellemzőbbek:

  • tehéntej
  • tojás
  • halak, tenger gyümölcsei
  • szója
  • földi mogyoró, olajos magvak
  • gabona félék
  • gyümölcsök, zöldségek

Honnan tudom, hogy ételallergiám vagy ételintoleranciám van?

A kórelőzmény (anamnézis) felvétele után, különböző vérvizsgálatokkal meg tudják állapítani, hogy mi okozza a bajt. Alkalmazhatják még a Prick tesztet (bőrpróba) vagy különböző hidrogén kilégzési teszteket (tejcukor, gyümölcscukor érzékenység) is. A diagnózis felállítása mindig az orvos feladata, és remélhetőleg a beteg valamint az egészségügyi személyzet együttműködésének eredménye. Még egy fontos adalék: amíg tartanak a vizsgálatok, nem szabad elkezdeni a diétát, nehogy álnegatív eredmények legyenek.

Hogyan lehet kezelni?

Van egy jó hírem: nem kell gyógyszert szedni, „csak” a panaszt okozó táplálékokat kell elkerülni. Az egyszerűsége a nehézsége is egyben, mert senki nem született dietetikusnak (még a dietetikusok sem😊). Itt tud segíteni a dietetikus, aki gyakorlati tanácsokkal tölti meg az útravaló tarisznyát.

Folyt. köv.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük