Hosszú egészséges élet – a Kék zónák titkai

A legtöbbünk hosszú életre vágyik, de nagyon fontos, hogy ez milyen minőségben éljük le. Mindenkinek a célja az, hogy egészségesen éljen és azt minél tovább megőrizze, akár élete végéig. A világon vannak olyan helyek, ahol ez sikerült. Dan Buettner és csapata utána járt, ezeknek a titoknak, a Kék zónákban. Ebből született egy dokumentum filmsorozat és egy könyv is. Magam részéről a könyvet olvastam, ami szerintem nagyon érdekes és tanulságos volt.

Először is mik azok a kék zónák:

A Kék Zónák olyan, térképen kék körökkel jelölt, demográfiai szempontból rendkívüli földrajzi területek, ahol különösen magas az idős –akár száz évet is megélő- és ezzel együtt jó egészségnek örvendő emberek aránya.

Ma már 6 Kék Zónát tartanak számon:

  • Szardínia Barbagia régiója (Olaszország)
  • Ikaria (Görögország)
  • Okinava (Japán)
  • Nicoya-félsziget (Costa Rica)
  • Loma Linda, Dél-Kalifornia (USA)
  • Szingapúr (Ázsia)
Kék zónák

Megnézték, miben egyeznek ezek a földrajzilag, etnikailag különböző helyek. Tekintsük át, milyen tanulságokat vontak le a tudósok. 

A Kék Zónák 9 leckéje a mai világnak

1. Mozogj!

Az itt élő emberek rendszeresen mozognak, például sétálnak – ezt sok esetben hegyvidéken teszik – kertészkednek, kirándulnak. Amint látható, ezek a mindennapi élet részei lehetnek. Egyikhez sem kell extra bemelegítés, nyújtás. Persze ha megcsináljuk, azzal csak jót teszünk magunknak. 

Séta

Egy másik szempont a mozgással kapcsolatban, hogy olyan formát válasszunk, ami örömöt szerez és szeretjük csinálni. Tehát ha szeretsz a konditeremben a gépekkel edzeni, jó érzésekkel lépsz be és ki a teremből, akkor ezt neked találták ki. Amennyiben viszolyogsz az egésztől, keress más módját a mozgásnak, pl.: jóga, pilátesz, valamilyen csapatsport, vagy egyszerűen csak gyalogolj! 

2. Csökkentsd az adagokat!

Az okinavai idősek egy konfuciuszi bölcsességgel figyelmeztetik magukat, hogy csak 80%-ig lakjanak jól. A “hara hacsi bu” azt jelent, hogy a 10 részre osztott gyomrod 8 részét töltsd meg. Ez a 20% deficit pont elég ahhoz, hogy elkerüljék a hízást. 

 

A mértékletességhez még hozzátartozik, hogy alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasszunk.

Kerüld a nassolást! 

Egyél lassan, az étkezésre figyelve.

3. A növényi étrend előtérbe helyezése

A bab (hüvelyesek), teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek adják a gerincét a hosszú életet segítő étrendnek. Sok mindent számításba kell venni, hogy ezek a szépkorú emberek hogyan tudták megélni ezt a kort. Például azt a történelmi kort, azt a szociális és természeti környezetet, valamint azt a kultúrát, ahol felnőttek. 

Nézzük meg, mely korban születtek! A 20. század elején, tehát nem találkoztak feldolgozott, kész ételekkel, majd nem fogyasztották őket. Oly korban éltek, hogy a történelem viharai miatt többször is nélkülözniük kellett. Tradícióik csak kevés hús fogyasztását engedélyezték, illetve vallásuk vegetarianizmust ír elő. 

4. Mértékletes borfogyasztás

Ez talán az egyik legvitatottabb pont és nem is teljesen közös, mivel a Loma Lindában nem fogyasztanak alkoholt az adventista egyház tagjai. Tehát nem maga az alkohol a védő tényező, hanem a vörösborban lévő flavonoidok és a resveratrol. Ezek a növényi színanyagok és antioxidánsok a fizikális védőfaktorok. 

Vörös bor

További védőfunkciója a bornak a társas kapcsolatok fenntartása, vagyis hogy jó társaságban fogyasztották el az 1 pohár bort, de a fő hangsúly a mértékletességen van.

5. Életcél választás

Kertészkedés

Ezt nem mindig fogalmazzuk meg, pedig fontos, hogy legyen miből motivációt meríteni. Végül is ezért kelünk fel nap mint nap. Costa Ricán “plan de vida”-nak, Okinaván “ikigai”-nak hívják és olyan egyszerű is lehet, mint a: 

 

  • mindennapi mozgás
  • gyerekek, unokák felnövekedésének végigkísérése, de akár egy 
  • új nyelv vagy hobbi elsajátítása. 

Agyunk megtornáztatása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását. 

6. Lassítsunk

Szánjunk időt a stresszkezelésre! Az alacsony szintű tartós stresszre szervezetünk gyulladással reagál, ami számos betegség (cukorbetegség, kardiovaszkuláris betegségek) kialakulásában játszik szerepet. Iktassunk be életünkbe olyan időszakokat, amikor lenyugtatjuk lelkünket, kerüljük a digitális világot (akár TV, akár internet formáját).

Szieszta

7. Spiritualitás

A Kék Zónák idősei vallásosak a világon. Bár nem egy valláshoz tartoznak, de gyakorolják a hitükhöz tartozó szertartásokat. Szardínián és Nicoyán katolikusok, Loma Lindán adventisták, Ikarián ortodox keresztények, Okinaván rjúkjúi vallásúak az emberek. Általánosságban elmondható, hogy a vallásos emberek tovább élnek. Hogy ez minek köszönhető? Ez több okra vezethető pl.:  

Spiritualitás
  • Istenbe vetett bizalom 
  • kevesebb önpusztító szokás kialakítása
  • egészséges szokások előnybe részesítése 
  • erősebb társadalmi kötelékek és
  • maga az ima, elmélkedés is stresszcsökkentő hatással bír.

8. A család elsőbbsége

A világ százéveseinek legtöbbje a családjával vagy a család közelében él. Mindennapjaikat a családi élet feladatai köré szervezik. Alap beállítódásuk, hogy a családra mint értékre tekintenek. A család mint egy védőháló körbeveszi mind a gyerekeket mind az időseket. Fontosak a családi étkezések, összejövetelek, az együtt töltött idő. A családban élő idősek tovább megőrzik mozgékonyságukat.

Család

9. Jó közösség

Vegyük körül magunkat hasonló, a Kék Zónákra jellemző értékrendű emberekkel! A Kék Zónákban élőknél mindez természetesen alakult így. Ezen helyek közösségeinek szokásai segítik a tágabb szociális (baráti) kapcsolatok kiépítését. Az erősebb kötődések hosszabb élettartamhoz vezetnek.

Mi is lehet a végkövetkeztetés?

Egyszerűen annyi, hogy próbáljuk minél több tanácsot beépíteni ezekből saját életünkbe. Ahogy a könyv is ajánlja: 

Hozzuk létre a saját Kék Zónánkat!

Természetesen ez egy hosszabb folyamat. Először csak egy-két gondolatot építsünk be életünkbe, majd egyre többet. A legfontosabb cél az, hogy egészségben eltöltött éveinket hosszabbítsuk meg, a 100. szülinap már csak ráadás😊.

Tehát hosszú életre fel!

Ha tanácsadásra van szükséged, keress bátran! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük