Jön a húsvét és a kalácskészítés időszaka. A kalács a főtt sonka elengedhetetlen párja a torma mellett.
Ezt a receptet még tini koromban próbáltam ki, mivel anyu nem szeretett kelt tésztát készíteni, viszont apu nagyon szerette, ezért rávett, készítsek kalácsot.
Első próbálkozásom csúfos kudarccal végződött, mivel túlmelegítettem szegény élesztőt, ezért a kis gombák sajnos megdöglöttek. A következő viszont már remekül sikerült apu legnagyobb örömére. Azóta is rendszeresen elkészítem, persze eleinte csak finomliszttel csináltam. Ez már egy továbbfejlesztett módozat az egészség jegyében.
Hozzávalók
Elkészítés
Egy nagy tálba teszem a liszteket. A közepébe mélyedést készítek, ide jönnek majd az első hozzávalók. Az élesztőt 1 dl tejben egy pici cukorral felfuttatom, egy bögrébe kézmeleg tejet teszek, bele morzsolom az élesztőt és várok, amíg egy kicsit megemelkedik (személy szerint a be nem kapcsolt mikróba teszem be 5-10 percre). Közben megmelegítem a tejet és felolvasztom a vajat. A tojásba keverem a cukrot.
Mindent a lisztes tál mellé készítek és kezdődhet a dagasztás. Ha valakinek van a konyhai robotgéphez dagasztókarja, azzal is elkészítheti. Magam részéről jobban szeretek kézzel dagasztani, így érzem, hogy milyen a tészta.
A felfuttatott élesztőt a tojást és a tejet bele teszem a lisztbe és összedolgozom a tésztát. Amikor már jó kis gömböcöm van, a tészta szép sima és már megjelentek benne a hólyagocskák, négy részletben beledolgozom a felolvasztott vajat is. Ez nem lesz annyira sima, mint ha csak finomlisztből készült volna, de így is egy szép tésztát kapunk.
Ezután a konyhapulton vagy huzatmentes helyen duplájára kelesztjük. Amikor gyorsítani akarom a folyamatot, bebugyolálom plédbe. Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúróm és annyi gombóccá formázom, ahány fonást szeretnék készíteni. Most négyes fonást készítettem. Ha kész, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
Formázás után újra pihentetem a tésztát, majd megkenem tojással és mehet az előmelegített sütőbe, ami nálam 180 fokos, légkeveréses. Általában 35-45 percig sütöm, de nem mindig figyelem az órát, csak nézem, hogy áll a kalács. Ha már aranybarna színe van és az alja is szépen pirult (spatulával megemelem), kiveszem a sütőből.
Ez a tészta a teljes kiőrlésű liszt miatt kicsit sűrűbb, mint a hagyományos kalács. Ezt vegyétek számításba mikor a végeredményt kóstoljátok, de cserébe egészségesebb.
Jó étvágyat!