Mit kezdj az ételallergiával vagy intoleranciával?
Sajnos a táplálékallergia és táplálékintolerancia életünk modern kori népbetegségei, de mit is jelentenek ezek valójában?
Táplálékallergia:
A szervezet védekezőrendszere azonnali, túl erős választ ad egy hétköznapi táplálékra. Ebben az esetben az immunrendszer érintett a betegség kialakulásában (IgE mediált reakció).
Táplálékintolerancia:
Hasonló tüneteket okoz, mint az allergia, de sokkal lassabban, az étel elfogyasztása után több órával, akár napokkal később alakulnak ki a panaszok. Itt az emésztőrendszer érzékenysége a kiváltó ok (IgG mediált reakció).
Mi okozhat allergiát vagy intoleranciát?
A válasz rá egy szó: BÁRMI. A leghétköznapibb alapanyagoktól a különböző adalékanyagokig terjed a skála.
A legjellemzőbbek:
- tehéntej
- tojás
- halak, tenger gyümölcsei
- szója
- földi mogyoró, olajos magvak
- gabona félék
- gyümölcsök, zöldségek
Ha az orvossal egyeztetve kialakulóban van a diagnózis, jöhet a következő nagy lépés:
Hogyan lehet kezelni?
Van egy jó hírem: nem kell gyógyszert szedni, „csak” a panaszt okozó táplálékokat kell elkerülni. Az egyszerűsége a nehézsége is egyben.
Itt tudja megkönnyíteni dolgodat a dietetikus.
Miben tudok segíteni Neked?
- Átbeszélem Veled a diétád szükséges lépéseit és összetevőit.
- Segítek kialakítani egy rendszert a táplálkozásodban.
- Adok pár tippet, mivel tudod helyettesíteni az allergiát vagy intoleranciát okozó ételeket.
- Felhívom figyelmed a rejtett allergénekre.
- Előre egyeztetett időpontban fogadlak. Nem kell órákat várnod rám.
- Ha nehezen tudsz személyesen találkozni velem, online (pl. Skype) is beszélhetünk.
- Igény esetén megtervezem Neked következő heti étrendedet.
- Ha kell, elmegyek Veled kedvenc boltodba, hogy válaszoljak a bevásárlás során felmerülő kérdéseidre – Diétás kosár