Mit kezdj az ételallergiával vagy intoleranciával?

Sajnos a táplálékallergia és táplálékintolerancia életünk modern kori népbetegségei, de mit is jelentenek ezek valójában?

Táplálékallergia:
A szervezet védekezőrendszere azonnali, túl erős választ ad egy hétköznapi táplálékra. Ebben az esetben az immunrendszer érintett a betegség kialakulásában (IgE mediált reakció).  

Táplálékintolerancia: 
Hasonló tüneteket okoz, mint az allergia, de sokkal lassabban, az étel elfogyasztása után több órával, akár napokkal később alakulnak ki a panaszok. Itt az emésztőrendszer érzékenysége a kiváltó ok (IgG mediált reakció).

Mi okozhat allergiát vagy intoleranciát?

A válasz rá egy szó: BÁRMI. A leghétköznapibb alapanyagoktól a különböző adalékanyagokig terjed a skála.

Allergén ételek

A legjellemzőbbek:

  • tehéntej
  • tojás
  • halak, tenger gyümölcsei
  • szója
  • földi mogyoró, olajos magvak
  • gabona félék
  • gyümölcsök, zöldségek

Ha az orvossal egyeztetve kialakulóban van a diagnózis, jöhet a következő nagy lépés:

Hogyan lehet kezelni?

Van egy jó hírem: nem kell gyógyszert szedni, „csak” a panaszt okozó táplálékokat kell elkerülni. Az egyszerűsége a nehézsége is egyben.

Itt tudja megkönnyíteni dolgodat a dietetikus.

Miben tudok segíteni Neked?

Diétás tanácsadás
  • Átbeszélem Veled a diétád szükséges lépéseit és összetevőit.
  • Segítek kialakítani egy rendszert a táplálkozásodban.
  • Adok pár tippet, mivel tudod helyettesíteni az allergiát vagy intoleranciát okozó ételeket.
  • Felhívom figyelmed a rejtett allergénekre.
  • Előre egyeztetett időpontban fogadlak. Nem kell órákat várnod rám.
  • Ha nehezen tudsz személyesen találkozni velem, online (pl. Skype) is beszélhetünk.
  • Igény esetén megtervezem Neked következő heti étrendedet.
  • Ha kell, elmegyek Veled kedvenc boltodba, hogy válaszoljak a bevásárlás során felmerülő kérdéseidre – Diétás kosár